ponedjeljak, 26. ožujka 2012.

Zdravlje krvožilnog sustava

Prikaz slike grožđa




Kardiovaskularne bolesti - svjetski problem broj 1


Poznata tvrdnja da smo stari onoliko koliko su stare naše krvne žile zapravo nas upozorava na iznimnu važnost očuvanja elastičnih i prohodnih krvnih žila.

Cerebrovaskularne bolesti na razini svijeta predstavljaju prioritetni zdravstveni problem. Svjetska zdravstvena organizacija upozorava - godišnje u svijetu od kardiovaskularnih bolesti umire preko 16.5 milijuna, a u Europi više od 5 milijuna ljudi.


Svi pokazatelji ukazuju da i dalje treba intenzivno raditi na programima promicanja zdravlja i prevencije. Koliko smo toga svjesni govore i upozoravaju činjenice: kardiovaskularne bolesti nalazile su se 2004. godine u Hrvatskoj na drugom mjestu ljestvice uzroka bolničkog liječenja.
U Hrvatskoj je više od 50% smrtnih slučajeva vezano za bolesti srca i krvnih žila, a 36.000 osoba godišnje dobije moždani udar, s time da je dobna granica pojavnosti srčanog ili moždanog udara sve niža.
Upravo je arteroskleroza vodeći razlog smrti i invaliditeta u zemljama razvijenog svijeta.

Arteroskleroza je kronična upalna bolest, a smatra se da počinje pojavom oštećenja na krvnim žilama koja mogu nastati kao posljedica oksidacije LDL kolesterola, hipertenzije, nedostatka vitamina C, infekcija, pušenja, dijabetesa, stresa itd.

Najpogubnijim posljedicama arteroskleroze smatraju se moždani udar, koronarna  bolest srca (uzrokuje anginu pektoris, infarkt srca, iznenadnu smrt itd.) te tromboza. Mogu biti promijenjene i arterije koje opskrbljuju središnji živčani sustav, što rezultira moždanim udarom.
Dobra je vijest da je svaka, od nekoliko faza arteroskleroze, reverzibilna, ukoliko se otkloni njezin uzrok (Ross 1999, Libby i sur. 2002).

Ako znamo da je ključni čimbenik u aktiviranju procesa arteroskleroze oksidacija LDL kolesterola, tada u prevenciji srčanožilnih bolesti posebno mjesto zauzimaju antioksidansi i omega 3 kiseline.

Prikaz slike presjeka krvožilnog sustava u ljudskom tijelu



Značaj Omega 3


Omega - 3 masne kiseline polazišna su tvar za sintezu prostaglandina, tvari koje snižavaju visoki krvni tlak, povišenu razinu kolesterola i triglicerida, sprečavaju sljepljivanje krvnih pločica i stvaranje ugrušaka.
Time smanjuju rizik od začepljenja krvnih žila i razvoja arteroskleroze koji se smatra najodgovornijim za pojavu srčanog infarkta.

Poznata je činjenica da eskimsko stanovništvo jedva poznaje ove bolesti te da je njihova prehrana izuzetno bogata ribom i plodovima mora.
Kod Eskima omega-3 masne kiseline čine čak 13.1% ukupnog sadržaja masti u hrani, čak 10 puta više nego kod stanovništva Srednje Europe, što sa sobom nosi i 400 puta manju učestalost srčanog infarkta.

Za optimalnu funkciju živčanog sustava također je potrebna velika količina nezasičenih masnih kiselina, pa njihova primjena može dovesti do poboljšanja i u slučaju oboljenja živčanog sustava (multipla skleroza, poremećaji pažnje i koncentracije kod djece, depresija).

Esencijalne masne kiseline, odnosno prostaglandini kao antiupalne tvari, djelotvorno se primjenjuju u tretmanu mnogih kroničnih upala. Tako se kod reumatskih bolesti, nakon višemjesečnog uzimanja, znatno smanjuje jutarnja ukočenost i bolovi u zglobovima.

Mnogim oboljelima od psorijaze, omega-3 je djelotvorno sredstvo kojim se postižu značajni pomaci u otklanjanju simptoma bolesti, a pored toga, nezasićene masne kiseline štite kožu i čine ju ljepšom.
Kod osoba koje redovito uzimaju omega-3 obrambena sposobnost organizma prema infekcijama je veća, jer ove masne kiseline mobiliziraju imunitet.

Novije istraživanja također ukazuju da se značajno smanjuje hiperaktivnost i nasilje u školama, dok se istovremeno povećava sposobnost učenja, ukoliko se učenička prehrana obogaćuje omaga-3 masnim kiselinama.
Nadopunjavanje prehrane omaga 3 masnim kiselinama smatra se i značajnim dijelom prevencije malignih bolesti. Što više, novija istraživanja najavljuju veliku ulogu EPA i DHA masnih kiselina u dopunskoj terapiji malignih oboljenja.
Prikaz slike grožđa



P R E P O R U Č U J E M O



C H O L E S T O N E


Prikaz kutije Cholestona - proizvoda koji pospješuje rad debelog crijeva

Proizvod Cholestone sadrži uravnoteženu formulu prirodnih komponenti, koja sadrži laneno ulje kao izvor omega-3 masnih kiselina. 
Uz laneno ulje, zaštitu od oksidacije masnih kiselina i kolesterola pružaju antioksidansi - vitamini C i E, koji također, zajedno s ekstraktom češnjaka pomažu pretvorbu kolesterola u žučne kiseline i njegovo izlučivanje iz organizma.
Aktivne tvari češnjaka, posebno alicin, uspješno razgrađuju štetne masnoće koje se nakupljaju na stijenkama arterija, smanjuju nivo LDL-kolesterola u krvi, istovremeno podižući nivo zaštitnog HDL-kolesterola.
Krom i lecitin pomažu sagorijevanje i raspršivanje velikih molekula masti u sitnije i lakše deostupne djelovanju enzima koji ih razgrađuju. Jabučni pektin, topljiva vlaknasta tvar iz jabuke, povoljno utječe na razmjenu masnih tvari. Izvrstan je upijač masti koji smanjuje apsorpciju kolesterola iz hrane i pospješuje rad debelog crijeva.
Prikaz sastava jedne tablete Cholestone - proizvoda koji smanjuje apsorpciju kolesterola iz hrane

O M E G A   3


Prikaz kutije Omega-3 - proizvoda koji štiti srce

Proizvod Omega 3 sadrži masne kiseline dobivene iz kvalitetnog ribljeg ulja. Omega-3 masne kiseline spadaju u esencijalne nutrijente jer se, iako neophodne za ljudsko zdravlje, ne sintetiziraju u organizmu, već ih se mora unositi putem hrane. 
Unos omega-3 masnih kiselina putem današnje prehrane iznosi samo 2-10% potrebne količine.
Nezasićene masne kiseline posebno su osjetljive na štetno djelovanje slobodnih radikala i u tom procesu mogu i same postati štetne (lipidna peroksidacija).Zbog toga se osobama koje u većim količinama uzimaju nezasićene masne kiseline preporučuje i dodatni unos antioksidansa (ZenThonic, Mega protect, Vital).

Prikaz sastava jedne tablete Omega-3 - koncentrata ribljeg ulja za očuvanje srca


R E S V E R A T R O L   P L U S


Prikaz kutije Resveratrol Plus - zaštitnika krvnih žila i kapilara

Resveratrol Plus sadrži iscrpinu sjemenki grožđa tj, njezine najvažnije sastojke oligomerne proantocijanidine (OPC) koji su poznati kao zaštitnici krvnih žila i kapilara te kao tvari prirodnog antialergijskog učinka. 
Također sadrži i Koenzim Q10 koji je zaslužan za stvaranje energije u srčanom i drugim mišićima, te za doprinos uravnoteženju krvnog tlaka. Ova kombinacija idealna je u usporavanju starenja, povećanu energetske razine, zaštiti srca i krvnih žila
Resveratrol se ubraja u jake antioksidanse, a ima cijeli niz blagotvornih učinaka na zdravlje.

Često spominjani francuski paradoks (bitno manja pojavnost bolesti srca i krvnih žila naspram drugih zemalja uz istovremenu prilično obilnu i masnu prehranu Francuza) znanstvenici su uspjeli povezati sa jednim od sastojaka crnog vina i kožice crnog grožđa - resveratrolom
U prirodi resveratrol štiti grožđe od plijesni. Ulaskom u organizam ispoljava jako antioksidativno djelovanje koje naročito dolazi do izražaja u zaštiti krvnih žila i srca. Posebno se preporučuje osobama sa visokim tlakom koji može dovesti do zadebljanja srčanog mišića pri čemu srce sve teže pumpa i nastaju tegobe koje mogu voditi u smrt. 
Resveratrol može bitno spriječiti ovaj tijek događaja -pokazuju ključna istraživanja na Northeastern Ohio Univesities College of Medicine, čiji su rezultati objavljeni u stručnom časopisu American Journal of Physiology Heart and Circulatory Physiology. Resveratrol blagotvorno djeluje i na mozak. 
U studenom 2008, objavljen je zaključak istraživanja na pokusnim životinjama Sveučilišta Cornell. Istraživači su zabilježili da je dnevno uzimanje nadopuna sa resveratrolom uzrokovalo značajno smanjenje plaka na mozgu životinja (od 48 do 90%), koji inače doprinosi pojavi neuroloških bolesti (Alzheimer i dr). 
Prikaz grožđa - zaštitnika krvnih žila i kapilara

Resveratrol smanjuje znakove i očitovanja upalnih bolesti crijeva, a zbog svog antioksidativnog djelovanja preporučuje se osobama oboljelim od dijabetesa.

U prosincu 2007, rad Rahmana na Sveučilištu Rochester pokazao je da resveratrol povisuje unutarstanične razine glutationa u stanicama pluća što ga čini odličnim saveznikom i zaštitnikom svih pušača kao i onih koji već imaju neko oštećenje pluća (American Journal of Physiology. Lung Cellular and Molecular Physiology 294). Resveratrol povisuje razine prirodnog testosterona te će to biti privlačno mnogim muškarcima.

Po svojoj građi resveratrol je sličan fitoestrogenima te ga, s obzirom na proestrogensko djelovanje, neki istraživači ne preporučuju ženama koje uzimaju oralna kontraceptivna sredstva, ženama koje žele zatrudnjeti, trudnicama te djeci do 18 godina. 


Prikaz sastava tablete Resveratrol Plusa - proizvoda za pomoć oboljelima od dijabetesa

 Informacije, učlanjenje i narudžbe na: http://fitnes.mycali.biz


Nema komentara:

Objavi komentar